Egy apró előrelépés történt Rákospalotán

Hajdu László XV. kerületi polgármester DK demokratikus kolalíció
Hajdu László
Vágólapra másolva!
Sikerült megszavazni az új bizottsági struktúrát a XV. kerületben, de alpolgámesterek továbbra sincsenek. Rákospalotán DK- s polgármestert választottak, de a képviselő-testületben a Fidesz–KDNP van többségben.
Vágólapra másolva!

A bizottsági struktúrát jóváhagyta a XV. kerület képviselő-testülete szombati ülésén, a működőképességhez szükséges további döntéseket azonban csak a hónap végén hozhatják meg. A kerületben a Demokratikus Koalíció jelöltje, Hajdu László nyerte a polgármester-választást, viszont a képviselő-testületben a Fidesz-KDNP-nek van többsége, így már a múlt pénteki alakuló ülésen patthelyzet alakult ki, és alpolgármestert sem tudtak választani.

Hajdu Lászlónak kisebbségből kéne a kerületet elvezetnie. Fotó: Bielik István - Origo

Hajdu hatáskör csorbítástól tart

Hajdu László a jogilag az alakuló ülés folytatásaként megtartott szombati testületi ülés után azt mondta: a bizottságokban javaslata szerint civilek, külső szakértők is részt tudtak volna venni, és előzetesen egyetértés volt a tagok számáról is, de a Fidesz-KDNP képviselői ezzel lényegében ellentétes módosító indítványt fogadtak el, és az ő akaratuk szerint jött létre a bizottsági struktúra.

A DK-s politikus azt valószínűsítette, hogy a következő lépés a polgármesteri hatásköreinek csorbítása lesz, és az újonnan létrehozott öt bizottság veszi át a kerület irányítását. Jelezte azt is, hogy mivel lényegében az alakuló ülést folytatták, az alpolgármester-választás nem lehetett napirenden, arra várhatóan november 27-én kerül sor.

Fotó: Bielik István - Origo

Egyeztetést várna a Fidesz

Pintér Gábor, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának vezetője elmondta: a polgármester és a bizottságok közötti hatáskörelosztás nem volt napirenden. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzati törvény szerint minden hatáskör a képviselő-testületé, és az ruházhat át abból valamennyit a polgármesterre.

Mivel a baloldalnak nincs meg a többsége, jogszerű elvárásnak nevezte, hogy a bizottságok több hatáskört kapjanak. Megjegyezte azt is: a bizottságok még nem működőképesek, fel kell tölteni őket.

A fideszes frakcióvezető egyúttal azt várja, hogy a polgármester kezdeményezzen egyeztetést az alpolgármesterek személyéről, mert meg lehet jósolni, hogy az egyoldalú jelölés nem jár sikerrel.